teller

woensdag 22 augustus 2012

Kidsdag bij Kyno connect

Afgelopen maandag waren de kinderen van naschoolse opvang Kleef&Co (Kinderopvang Haarlem) te gast bij hondenschool Kyno connect in Vogelenzang. Ze kregen daar een uitleg van hondentrainster Brenda Botermans en mochten zelf ook heel veel doen. Martine Harm, eigenaresse van Kyno connect was er ook met drie van haar honden en was zelf actief betrokken bij de activiteiten die de kinderen deden.
Na een korte uitleg van Brenda over o.a. het aaien van honden, (altijd vragen aan een volwassene en nooit honden aaien die alleen bij bijvoorbeeld een winkel staan), gingen we naar buiten om daar te kijken hoe de honden over een uitgezet parcoursje (agility) gingen lopen. Nadat de honden hadden gelopen was het de beurt aan de kinderen. Pfff, dat viel niet mee, de tunnel was best lang en de sprongen ook wel aardig hoog. Die band was wel moeilijk, voor honden met vier pootjes toch wel makkelijker dan voor de kinderen.
 Brenda legt van alles uit.
 Een selectie van de honden die mee hielpen.
Norah springt over een hoogtesprong.

Martine met hond aan het werk.

Brenda vertelt het een en ander.

En dan mogen de kinderen het proberen.



Na dit onderdeel mochten de kinderen in groepjes zelf de hond een commando geven. Zit, af, hier, het commando moet duidelijk geroepen worden, soms ook nog met een handgebaar er bij. Voor sommige kinderen is het moeilijk om duidelijk genoeg voor een hond over te komen. Maar wat een overwinning als het echt lukt. Ook met de hond aan de lijn een stukje lopen is voor heel veel kinderen leuk en/of spannend.








Even bijkomen met een lekker ijsje

Na de ijsjes mogen alle kinderen een frisbee in de lucht gooien die Buster probeert te vangen. Daarna gaan we in groepjes treibball (drijfbal) oefenen. De kinderen leggen een koekje onder een bal en de hond moet de bal met zijn snuit wegduwen om het koekje te pakken.



Ook mogen de kinderen een bal in het flyballapparaat leggen. Buster drukt met zijn poot op een knop en de bal vliegt in de lucht.

In de hal kijken de kinderen naar Brenda die met haar hond Buster figuren uit doggydance laat zien. 


Tijd om zelf weer aan de slag te gaan, in kleine groepjes mogen alle kinderen hondenspelletjes met de honden gaan doen. De kinderen mogen zelf kiezen bij welke hond ze de spelletjes gaan doen. Thuis heb ik niet alleen gekochte spelletjes, maar maak ik ook vaak spelletjes voor Norah. Als mijn neefje op bezoek is, doen we dat ook vaak samen. Dit soort spelletjes spelen met de hond is heel leuk voor deze leeftijdsgroep.






Na twee uur op het veld en in de zaal actief bezig te zijn geweest, is het helaas weer tijd om naar de opvang te gaan. De kinderen waren heel enthousiast en hebben zich de hele middag uitstekend vermaakt. De trainsters vonden het heel leuk om dit met een groep kinderen te doen. Wat mij betreft: voor herhaling vatbaar!
Bedankt Martine en Brenda en natuurlijk ook de honden: Buster, Juna, Norah, Ijaba, Chikumbi en Dhunduru.
 




4 opmerkingen:

  1. Ha Carla,
    Leuk idee, is weer eens iets anders en voor veel kinderen erg leerzaam.
    Groetjes,
    Lya

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was inderdaad heel leerzaam, van de kinderen de er waren had niemand een hond thuis, maar waren er wel een paar een beetje bang voor honden.

      Verwijderen
  2. Heb je er over horen vertellen, kom nu puur toevallig je verslag tegen met hele leuke foto's tegen! Heel leuk idee!

    BeantwoordenVerwijderen